KJ DESIGNS JUVELVÄRLD

Om KJ Design

Allt du ser är handgjort och tillverkat av återvunnet guld. Varje ädelsten och odlade pärlor är inköpta med stor omsorg och känsla då jag lägger stor vikt på slipning, färg, form och lyster. Kvalitén är av högsta vikt.

FOTO Daniel Nilsson

Allt du ser är handgjort och tillverkat av återvunnet guld. Varje ädelsten och odlade pärlor är inköpta med stor omsorg och känsla då jag lägger stor vikt på slipning, färg, form och lyster. Kvalitén är av högsta vikt.

Så länge jag kan minnas har jag älskat smycken

Så länge jag kan minnas har jag älskat smycken. Inte bara för att bära dem, utan för lockelsen i de underbara materialen så som guld, pärlor och ädla stenar. Yrkesvalet var med andra ord självklart.

När jag skapar fritt resulterar det ofta i massiva smycken med massor av stenar, kanske för att sagan Tusen och en natt alltid har fascinerat mig. Men tycke och smak är individuellt och därför låser jag mig inte vid någon speciell stil. Huvudsaken är att mina smycken passar sina bärare. Därför vill jag helst träffa varje kund personligen och få en känsla för stil och uttryck. Handlar det om en gåva fungerar det med ett foto och en beskrivning.

Varje smycke tillverkas endast i ett exemplar. Vissa modeller kan återkomma, men alltid med någon detalj som skiljer: guldsort, sten, infattning eller ytbehandling.

När du vill beställa ett smycke ses vi i min ateljé. Du får välja bland stenar och prova olika modeller medan vi diskuterar designen. Det tar lite tid, men är väldigt roligt och timmarna rusar iväg. Så småningom blir du ägare till ett unikt handgjort smycke, tillverkat exklusivt för dig.

Låter det dyrt? Hantverk kostar givetvis mer än massproducerat, men priset beror också på om du ska köpa allt material eller om du har gamla smycken som ska göras om. Oavsett vilket får du ett vackert smycke som du kommer att glädjas åt varje dag i många år.

Jag har arbetat med detta i hela mitt yrkesliv och haft den stora förmånen att ha blivit upplärd av en av Sveriges skickligaste guldsmedsmästare: Evert Lindberg. Han berikade mig med kunskaper som bevarats i generationer. Själv känner jag samma ansvar att föra dessa kunskaper vidare genom att ta emot lärlingar från: Leksands Hantverkslärling och YH-guldsmed i Falköping.

En annan del av mitt stora engagemang är att jag sitter som ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund GR sedan snart 6 år och 4 år i den nystartade föreningen: Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening. Där vi arbetar för guldsmedsyrkets främjande.

1970–73 Ekonomi Wiktor Wångfelts Gymnasium

1973–77 Göteborgs Guldsmedshögskola (inom Högskolan för Design och Konsthantverk) HDK

1973-77 Lärling hos Jarl Ölweborn Haga Guldsmedja och Stig Johansson Guld & Juvelateljén (Guldsmedshuset)

1977–88 Guldsmed hos Birger Erikssons Eftr. på Engelbrektsgatan i Göteborg,
som då ägdes av gravörmästare Wilhelm Christiansson och guldsmedsmästare
Evert Lindberg Juvelateljén

1989-1990 Hyrde plats hos Silversmederna Anders & Sven Erik Högberg

1990 Startar KJ Design

Medlem 1992 och ordförande från 2008–2014 i Göteborgs Guld & Silversmeders Mästareförening

Medlem och ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund sedan 2014-2020

Medlem i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan Guldsmed i Falköping. Lämnade Ordförandeskap i ledningsgruppen i januari 2022.

Medlem och ordförande  från 2020 i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening

”Jag har arbetat med detta i hela mitt yrkesliv och haft den stora förmånen att ha blivit upplärd av en av Sveriges skickligaste guldsmedsmästare: Evert Lindberg. Han berikade mig med kunskaper som bevarats i generationer. Själv känner jag samma ansvar att föra dessa kunskaper vidare genom att ta emot lärlingar från: Leksands Hantverkslärling och YH-guldsmed i Falköping. En annan del av mitt stora engagemang är att jag sitter som ordförande i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening sedan 4 år. Där vi arbetar för guldsmedsyrkets främjande.”

Tesla the Queen
Retaxes

Vill du veta mer?

Kontakta mig för mer info