Så går det till

Frågor och
svar om unika
vigselringar

Guldsmeden Kristina på KJ Design svarar på de vanligaste frågorna om hur det går till att beställa vigselringar – första mötet till en vacker och unik vigselring.

FOTO Daniel Nilsson

Guldsmeden Kristina på KJ Design svarar på de vanligaste frågorna om hur det går till att beställa vigselringar – första mötet till en vacker och unik vigselring.

Hur börjar du arbetsprocessen när du skapar en unik vigselring?

Jag önskar få så mycket information av dig som kund som möjligt och här är exempel på frågor som jag ställer:

  • Är du svag för funkis, klassisk halo, abstrakta former eller rå kraftfullhet?
  • Färg på ädelsten, en eller flera. Bara vita diamanter?
  • Slipning – oval, rund eller fyrkantig?
  • Har du eget guld som kan användas till smycket?

Hos KJ Design finns mycket bildmaterial och fysiska ringmodeller som vi kan använda och lägga till din favorit sten på, vilket ökar känslan och underlättar sökandet till din drömring.

FOTO Maya Nilsson

Vilka material kommer att användas för min vigselring, och hur väljer ni dem? Samt, har du något material du föredrar att arbeta med?

KJ Design arbetar i alla guldfärger – roséguld, vitguld och gulgrönt guld och det vanligaste som är mellanrött. Alltid i 18K. Silver är inget jag vill rekommendera då det slits ut alldeles för snabbt dessutom  är arbetskostnaden detsamma oavsett material. Platina är funkar, men är lite knepigare.

Hur anpassas designen till beställarens specifika önskemål?

Designen anpassas efter dig som person eftersom alla är olika. Korta fingrar, långa fingrar, kortväxt eller långväxt? Allt spelar roll. Så fort du kommer in i min ateljé börjar jag söka efter bästa formspråk till dig. Det är under första mötet med dig som sätter i gång mitt skapande.

Det är viktigt att du skall känna dig bekväm och älska din ring oavsett hur stor eller liten ring du valt.

FOTO Louise Persson

Hur involverade är beställaren i designprocessen? Går det att vara delaktig och göra justeringar i designen eller är det är en helt överlämnad process?

Du kommer under denna process få en bra uppfattning om hur din ring kommer se ut med bredd höjd, form och sten. Det tar inte mer än en timme, ibland kanske två timmar, men det är det värt med tanke på att denna ring blir en ring som du skall bära varje dag och i flera år.

Vill du komma och titta mitt i tillverkningsprocessen skall du veta att ringen kan se riktigt rå och hemsk ut innan den blir klar. Jag brukar rekommendera att inte titta förrän allt är klart, eftersom jag under åren lärt mig att kunderna kan bli väldigt oroliga vid för tidig titt.

Hur lång tid tar det att tillverka en unik vigselring, och hur fungerar tidsramen?

Det brukar ta 2 till 3 månader och ibland längre att tillverka en vigselring beroende på hur många beställningar som redan finns. Bra att vara ute i god tid med andra ord.

 Tidsramen är olika beroende på kunden – en del önskar hämta flera månader innan vigseln och en del några veckor innan. Det bästa är några veckor innan ifall det är sommar och ditt finger blivit större i sommarvärmen eller om du av ren bröllopsstress fått smalare fingrar. På ditt bröllop skall allt sitta perfekt och jag ändrar tills storleken är rätt.

FOTO Daniel Nilsson

Går det att följa arbetet på något sätt? Till exempel genom bilder eller genom att besöka KJ Designs verkstad, som gör hela upplevelsen ännu mer spännande och personlig.

Ibland fotar jag tillverkningsprocessen. Sker dock ganska sällan då det krävs perfekt fokus i tillverkingsprocessen.
Jag förstår det magiska med att se hur din ring växer fram och om det ditt önskemål att se processen, så tar jag självklart bilder.

Vad är din policy för ändringar eller justeringar om beställaren inte är helt nöjd med resultatet?

 Storleksändring ingår (kostnadsfri). Vissa enklare ändringar som borttagning av mattering eller tvärtom. 

Vill påpeka att en beställd handgjord ring är beställd och inget jag gör om utan kostnad.

Hur säkerställs smyckets kvalitet och hållbarhet?

I din faktura ger jag en dokumentation om: guldkarat, guldvikt, namn på ädelsten (samt carat, slipning, form, renhet) , diamanter (klarhet, färg, slipning, carat), modell på ring

Jag skriver också värdet på ring eller smycket så att all dokumentation skall finnas på samma plats vid eventuell förlust och vid en framtida omvärdering.

Väldigt viktigt att spara fakturan för eventuella kommande händelser.

FOTO Louise Persson

Hur fungerar det med betalning vid skapandet av ett hantverk av det här slaget – innan, efter eller löpande?

50 % handpenning gäller eller att kund betalar diamant-/ädelstenskostnaden innan jag börjar, då kostnaderna på dessa ibland kan vara väldigt höga.

Har du några garantier eller underhållstjänster för vigselringen för att hålla din vigselring i bästa skick över tid?

Efter 1 års användning brukar jag rekommendera att kunden lämnar in sin ring för översyn och putsning, vilket är kostnadsfritt första gången. Därefter är du välkommen att till en mindre summa få ringen eller smycket översett vartannat år.