Om KJ Design

Kristina Johansson

Guldsmed / Designer

Så länge jag kan minnas har jag älskat smycken. Inte bara för att bära dem, utan för lockelsen i de underbara materialen så som guld, pärlor och ädla stenar. Yrkesvalet var med andra ord självklart.

När jag skapar fritt resulterar det ofta i massiva smycken med massor av stenar, kanske för att sagan Tusen och en natt alltid har fascinerat mig. Men tycke och smak är individuellt och därför låser jag mig inte vid någon speciell stil. Huvudsaken är att mina smycken passar sina bärare. Därför vill jag helst träffa varje kund personligen och få en känsla för stil och uttryck. Handlar det om en gåva fungerar det med ett foto och en beskrivning.

Varje smycke tillverkas endast i ett exemplar. Vissa modeller kan återkomma, men alltid med någon detalj som skiljer: guldsort, sten, infattning eller ytbehandling.

När du vill beställa ett smycke ses vi i min ateljé. Du får välja bland stenar och prova olika modeller medan vi diskuterar designen. Det tar lite tid, men är väldigt roligt och timmarna rusar iväg. Så småningom blir du ägare till ett unikt handgjort smycke, tillverkat exklusivt för dig.

Låter det dyrt? Hantverk kostar givetvis mer än massproducerat, men priset beror också på om du ska köpa allt material eller om du har gamla smycken som ska göras om. Oavsett vilket får du ett vackert smycke som du kommer att glädjas åt varje dag i många år.

Jag har arbetat med detta i hela mitt yrkesliv och haft den stora förmånen att ha blivit upplärd av en av Sveriges skickligaste guldsmedsmästare: Evert Lindberg. Han berikade mig med kunskaper som bevarats i generationer. Själv känner jag samma ansvar att föra dessa kunskaper vidare genom att ta emot lärlingar från: Leksands Hantverkslärling och YH-guldsmed i Falköping.

En annan del av mitt stora engagemang är att jag sitter som ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund GR sedan snart 6 år och 1 år i den nystartade föreningen: Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening. Där vi arbetar för guldsmedsyrkets främjande.

Utbildning & bakgrund

1970–73 Ekonomi Wiktor Wångfelts Gymnasium

1973–77 Göteborgs Guldsmedshögskola (inom Högskolan för Design och Konsthantverk

1977–88 Guldsmed hos Birger Erikssons Eftr. på Engelbrektsgatan i Göteborg, som då ägdes av gravörmästare Wilhelm Christiansson och guldsmedsmästare Evert Lindberg, Juvelateljén

1990 Startar KJ Design

Medlem och ordförande från 2008–2014 i Göteborgs Guld & Silversmeders Mästareförening

Medlem och ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund sedan 2014

Medlem i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan Guldsmed i Falköping. Lämnade Ordförandeskap i ledningsgruppen i januari 2022.

Genuint hantverk med gamla rötter

Guldsmedsyrket har funnits i hundratals år och är idag ett av få yrken där man skapar handgjorda föremål från grunden så som guldsmidet gör.

Kristina Johansson är utbildad guldsmed och det var passionen till smycken och en önskan att skapa som lockade till guldsmedsyrket. Sedan 1990 har hon haft sin egen verksamhet KJ DESIGN.

Kristinas verk har en stark personlig prägel, utformningen är minimalistisk och stilren med en nyskapande känsla men hon tillverkar även klassiska smycken och omarbetningar.

– Jag har arbetat med detta i hela mitt yrkesliv och haft den stora förmånen att ha blivit upplärd av en av Sveriges skickligaste guldsmedsmästare: Evert Lindberg. Han berikade mig med kunskaper som bevarats i generationer. Själv känner jag samma ansvar att föra dessa kunskaper vidare genom att ta emot lärlingar från: Leksands Hantverkslärling och YH-guldsmed i Falköping. En annan del av mitt stora engagemang är att jag sitter som ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund GR sedan snart 4 år. Där vi arbetar för guldsmedsyrkets främjande.

Guldsmed som yrke

Guldsmide har många traditioner och det tar lång tid som lärling innan man kan börja arbeta på riktigt som guldsmed. Efter 6 år får gesällprov avläggas och efter 10 år mästarprov, det här säkrar kvalitén i branschen.

Fabrikstillverkningen har sedan 60-talet ökat vilket bidragit till en klyfta i både kvalitet och pris, detta gör det svårt för kunden att hitta rätt på marknaden.

  • Vill man ha ett unikt och hållbart smycke är det alltid bra att vända sig till en riktig guldsmed. Det blir också en säkrare handel med råmaterial såsom ädelstenar, diamanter och guld då det råder en djungel av nätbutiker som erbjuder det mesta till lockande priser, ofta med kunden som förlorare då smycket ofta är undermåligt med en inte helt ok diamant eller ädelsten. Smycket är också oftast masstillverkat genom gjutning mm. och väger knappt någonting. Man får vad man betalar för…

Unika skapelser och olika material

Det mesta från KJ DESIGN är unika smycken som tillverkas för hand på beställning efter personlig kontakt med kunden. Hos KJ DESIGN kan kunden få uppleva diamanter, ädelstenar, pärlor och guld i alla dess färger. Favoriterna just nu är roséguld och platinaguld, helt underbar kombination enligt Kristina.

Se kjdesign.nu och www.instagram.com/kjdesign56 för mer information och bilder på olika smycken.

Besök också www.guldsmedsmastarna.se för att hitta en guldsmed nära dig.

Våra kontorskatter

RATAXES & TESLA