Sven-Harrys Konstmuseum

Designforum 2015

Designforums tema ”Frihet” fick mig att vilja delta i utställningen. Det gjorde det möjligt att utforska områden som alltid inspirerat mig och till min stora glädje blev jag antagen.

Designforums tema ”Frihet” fick mig att vilja delta i utställningen. Det gjorde det möjligt att utforska områden som alltid inspirerat mig och till min stora glädje blev jag antagen.

Med dessa ringar vill jag få betraktaren att känna den mystik som orienten skapar, dess överdåd med mängder av ädelstenar och bombastiska former där snäckans fattning är mjukt strömlinjeformad likt Saharas sanddynor. Där bäraren av ringen kan förändra och byta modell fritt efter stundens ingivelse och betydelse likt en kameleont.

När det blev klart att Designforum skulle bli av med temat ”Frihet” var saken klar. Jag kände mig oerhört taggad att vara med, så jag anmälde mig direkt. Att bli uppstyrd av teman som hav, glädje mm gör att man blir för låst, och det hade nog medfört att jag inte anmält mitt deltagande. Till min stora glädje blev jag antagen till Designforum 2015!

”Ordet frihet har flera betydelser för mig, självklart önskar jag att alla människor skall få leva i frihet. Det är min högsta önskan, det borde vara allas rättighet men i den värld vi lever i med dess orättvisor och olikheter i religion, kunskap, ekonomi och naturtillgångar verkar det vara näst intill omöjligt, jag vill inte trassla in mig i detta svåra och tunga begrepp utan har i stället valt att helt fritt gå tillbaka i historien och på mitt sätt försöka gestalta tre av Antikens sju underverk plus mitt eget underverk Mabe.”

Min idé är att få till ett smycke som för kunden kan betyda; friheten att själv kunna byta ut en fattning vid behov genom en klicklåsning. Ingen lätt uppgift men jag tar det som en utmaning som på sikt kan bli mitt signum.

Min stora passion för orienten och antikens sju underverk har lett till mina verk

Ringskenan = Cheopspyramiden
Tornfattning = Fyrtornet på Faros
Kompassfattning = Mausoleet i Halikarnassos tak
Snäckfattningen med mabe är mitt underverk
Cheopspyramiden är stommen till Fyrtornet, Mausoleets tak och Snäckfattningen

Moodboard

Skapelser som betyder mycket för mig

”Leopard” kattdjur.
”Kompass” att kunna säkert ta sig fram till rätt riktning.
”Diamanter” vackra lysande stjärnor.
”Guld” ädelmetall
”Pärlan” havets drottning.

Allt detta har jag lagt in i mina verk. Leopardmönstrad skena med diamanter i färg, kompassfattning med diamanter som liknar flera stjärnor och pärlan i snäckan med svarta diamanter. Juvelerna är tillverkade i rödguld och vitguld.

  • Tornliknande fattning i rödguld med en stor ca 2 c svart diamant på toppen och runt den ett band med små svarta diamanter runt.
  • En stor mabésnäcka infattad i vitguldsarg med en ytterkant och sarg i rödguld innehållande svarta rådiamanter som är kanalfattade.
  • Skålformad djup fattning i rödguld med uppsågningar på sidorna. Ovansidan är formad till en stjärna som innehåller små vita briljantslipade diamanter och coffey diamanter och högst upp sitter en 1 c diamant.
FOTO KJ Design

Med dessa ringar vill jag få betraktaren att känna den mystik som orienten skapar, dess överdåd med mängder av stenar och bombastiska former där snäckans fattning är mjukt strömlinjeformad likt Saharas sanddynor. Där bäraren av ringen kan förändra och byta modell fritt efter stundens ingivelse och betydelse likt en kameleont.

FOTO Louise Persson

”Har alltid haft ett stort behov av frihet i mitt skapande. En uppstyrd design och tillvaro leder oftast till begränsningar och jag måste få känna mig gränslös…”

Vi som var involverade i detta projekt

Juvelfattare Jalal Safari som står för samtliga fattningsarbeten
Min dotter Louise Persson som fungerat som idéspruta och IT- ansvarig och jag själv Guldsmed Kristina Johansson / KJ DESIGN.

FOTO KJ Design

Vill du veta mer?

Kontakta mig